Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος- Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης, Φασματοσκοπίας & Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών

Το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης Φασματοσκοπίας και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (http://labrsgis.web.auth.gr/el-gr) ιδρύθηκε το 1991 με σκοπό να εξυπηρετήσει εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες εστιάζοντας στη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων παρατήρησης γης εφαρμόζοντας μεθόδους επίγειας, εναέριας και δορυφορικής τηλεπισκόπησης με τη χρήση κατάλληλων αισθητήρων.

Οι φασματικοί αισθητήρες (εικόνας και σημειακοί) που χρησιμοποιούνται για την επισκόπηση εδάφους, νερού και βλάστησης αφορούν σε τηλεπισκόπηση εκ του σύνεγγυς, δορυφορική τηλεπισκόπηση και επιτόπια επισκόπηση, αλλά και επιβεβαίωση των δεδομένων.

Η πλειονότητα των αισθητήρων που χρησιμοποιούνται για την επισκόπηση του περιβάλλοντος βασίζονται στις αρχές της φασματοσκοπίας και αποτελούν μέρος του “διαδικτύου των πραγμάτων” (Internet of Things). Επιπρόσθετα, το εργαστήριο προμηθεύεται (και σε κάποιες περιπτώσεις αναπτύσσει) τα επίγεια και εναέρια μέσα όπως αυτόνομα μέσα χαμηλής πτήσης (UAV), σπεκτροραδιόμετρα, ηλεκτρομαγνητικούς και οπτικούς σαρωτές εδάφους και φυτών.

Η συλλογή δεδομένων παρατήρησης της γης, έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων τη δημιουργία και TH συνεχή επικαιροποίηση βιβλιοθηκών φασματικών υπογραφών για το έδαφος, το νερό και τη βλάστηση.

Στο πλαίσιο αυτό, το εργαστήριο πρωτοπορεί καθώς έχει αναπτύξει και λειτουργεί τη μοναδική φασματική βιβλιοθήκη φυσικοχημικών παραμέτρων των εδαφών, στον Ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Επιπλέον, το εργαστήριο εκτελεί τις διαδικασίες χωρικής ανάλυσης και δημιουργεί τις κατάλληλες χωροχρονικές βάσεις δεδομένων, τους αντίστοιχους θεματικούς χάρτες και την αντίστοιχη χωροχρονική προσομοίωση και σύντηξη (fusion) αυτών των επιπέδων πληροφοριών ώστε να μπορούν να παράγονται οι αντίστοιχες υπηρεσίες.

 

Δραστηριότητες και ερευνητικά ενδιαφέροντα

Οι υπηρεσίες που αναπτύσσει το εργαστήριο εστιάζουν στην αγροτική παραγωγή με τη χρήση μεθόδων μειωμένων εισροών στον αγρό μέσω χωροχρονικά διαφοροποιημένης εφαρμογής. Επιπλέον με τη χρήση φασματοσκοπίας γίνεται αναγνώριση χαρακτηριστικών των προϊόντων, βοηθώντας στην έγκαιρη εκτίμηση της παραγωγικότητας και την ποιοτική ταυτοποίηση των προϊόντων.

Για την υλοποίηση των παραπάνω αναπτύσσονται αυτοματοποιημένες διαδικασίες επεξεργασίας ψηφιακών δεδομένων σε γλώσσες ανοιχτού κώδικα (R programming Language, Python). Αντίστοιχα ειδικεύεται στη χρήση αλγορίθμων υπολογιστικής νοημοσύνης και ειδικότερα μηχανών διανυσμάτων υποστήριξης σε διαδικασίες μοντελοποίησης υπερφασματικών και πολυφασματικών τηλεπισκοπικών δεδομένων.

 

Διαθέσιμες υποδομές και εξοπλισμός

Το εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας Η/Υ και λογισμικό στα οποία συμπεριλαμβάνονται άδειες για ArcGIS, Erdas Imagine, ENVI και ΜΑΤLAB και με αισθητήρες μέτρησης της ανακλώμενης ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας.

 

Εμπειρία

Έργα τα οποία έχουν υλοποιηθεί από την ομάδα του εργαστηρίου την τελευταία πενταετία:

2013-2015:  AGROLESS (www.agrolessproject.eu): Κοινές στρατηγικές καθοδηγούμενης άσκησης αγροτικών δραστηριοτήτων για την εφαρμογή χωρικά διαφοροποιημένης γεωργίας μειωμένων εισροών (Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, European Regional Development Fund).

2013-2014: Ανάπτυξη ενιαίου συστήματος γεωπληροφοριακών εδαφολογικών δεδομένων και οριοθέτησης αγροτικών ζωνών της Χώρας (Ανάδοχος ΟΠΕΚΕΠΕ).

2011-2014: ΒΙΟΤΥΠΟ Συνεργασία 2009 – ΕΣΠΑ: Ταυτοποίηση ποιοτικών χαρακτηριστικών προστιθεμένης αξίας γεωργικών προϊόντων με τη χρήση μοριακής ανάλυσης, εδαφικών δεικτών και γεωπληροφορικής.

2011-2013: ECO-Satellite CBC Black Sea 2007-2013 (www.eco-satellite.eu): Ανάπτυξη ενός διαπεριφερειακού συστήματος παρακολούθησης για την προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Website: http://labrsgis.web.auth.gr/el-gr

Email: zalidis@agro.auth.gr

Τηλέφωνο: 2310 991777 & 2310 991778